28.11.2013

Gevaarlijke additieven

Weet je nog wat je vandaag hebt gegeten? En weet je welke additieven er in je eten zaten? Veel van de toegestane additieven worden als zeer twijfelachtig beschouwd en toch zijn er nog steeds meer dan 300 E-nummers toegestaan in de EU. Wij vertellen je welke van deze stoffen je moet weten.

Deel via:

ROLLENLAND Nahrungsergaenzungsmittel

Hoe E-nummers in ons voedsel terechtkomen


Om voedsel duurzamer, lekkerder, romiger of kleurrijker te maken, voegen fabrikanten momenteel tot 300 additieven toe die door de EU zijn toegestaan. Elk afzonderlijk E-nummer moet een toelatingsprocedure doorlopen en door de EU-Commissie als veilig worden geclassificeerd.

Gevaarlijke additieven ondanks EU-goedkeuring?


Ondanks de bovengenoemde toelatingsprocedure zijn meer dan 250 E-nummers zwaar bekritiseerd. Ze worden ervan verdacht allergieën, ziektes en zelfs kanker te veroorzaken. Hoewel er tijdens het proces veel verschillende tests worden uitgevoerd, zijn er helaas nog veel onzekerheden over het effect van de stoffen in ons lichaam. Vooral de interactie tussen verschillende additieven die we gedurende de dag binnenkrijgen wordt als een groot risico beschouwd, maar is nog niet voldoende onderzocht. Wat wel zeker is, is dat onze smaakpapillen langzaam ongevoelig worden door de regelmatige consumptie van voedingsmiddelen waarin smaakversterkers zijn gemengd. Vooral jonge kinderen en jongeren vinden "natuurlijke" voedingsmiddelen dan saai en smaakloos.

De E-nummers gerangschikt in categorieën


Hieronder vind je de verschillende E-nummers gerangschikt in categorieën: Van kleurstoffen tot verdikkingsmiddelen.




Kleurstoffen
Kleurstoffen worden meestal gemaakt van pure chemicaliën. Ze kunnen echter ook puur van planten worden gemaakt. We laten je de belangrijkste E-kleurstoffen zien en wat erachter zit.




Glutamaat & Co. - smaak & smaakversterkers
Je zou de meeste voedingsmiddelen waarschijnlijk niet aanraken als je wist waardoor ze zo heerlijk smaken. Het antwoord is champignonculturen, chemische cocktails enz.




Conserveringsmiddelen
Sommige voedingsmiddelen blijven langer goed dan zou moeten, maar waarom? Dit gebeurt al tijdens de productie door conserveringsmiddelen. We laten je zien waar je je geen zorgen over hoeft te maken en welke E-nummers je moet vermijden.




Aspartaam & Co. - zoetstoffen
De bekende zoetstof aspartaam of E951 zou verantwoordelijk zijn voor hyperactiviteit en andere ziektesymptomen. We tonen je alternatieven en andere boosdoeners.




Verdikkingsmiddel
Heb je zin in algen in je yoghurt? Wij denken van niet. Je moet op de hoogte zijn van verdikkingsmiddelen!




Wetenswaardigheden
  • Slechts 47 E-nummers zijn toegestaan voor biologische producten met een gecertificeerd biologisch keurmerk. Speciale verenigingen, zoals Bioland en Demeter, gebruiken 50 procent minder van de toegestane stoffen. Leden van verenigingen mogen slechts 21 additieven gebruiken. Smaakversterkers, zoetstoffen, kleurstoffen en stabilisatoren zijn volledig verboden.
  • Als een E-nummer eenmaal is toegestaan, verliest het zijn toestemming pas als het risico voor 100% is bewezen bij mensen. Ondanks twijfelachtige nieuwe onderzoeken.
  • De "E" in de E-nummers staat voor Europa en voor eetbaar.